De kunst van creatief leven – Je hoeft geen kunstenaar te zijn om…

“Je hoeft geen kunstenaar te zijn om een creatief leven te leiden.”

In de breedste zin van het woord betekent creativiteit het voortbrengen van iets wat er nog niet was. Dat kan van alles zijn, ook een maaltijd bereiden, het herinrichten van je woonkamer, de hond opvoeden…
Iets wat nooit mee in die exacte samenstelling kan voorkomen.

Aan alle creatieve uitingen ligt een oerdiep verlangen ten grondslag: “De wens om onze innerlijke wereld te verbinden met de uiterlijke wereld”.

We laten door onze creaties zien wie we zijn, wat we voelen, wat we vinden. Dat maakt het eigenlijk ook best een beetje eng. Want, wil jij jezelf wel tonen aan de buitenwereld?

De kunst van creatief leven betekent de moed hebben om naar buiten te treden met de schatten die binnenin jou verborgen liggen.

Wees gerust, je werk hoeft niet getoond te worden als jij dat niet wilt.
Zoals ik al eens schreef over het verschil tussen Schilderen op doek en een Artjournal.
Jij bepaald wie het te zien krijgt, of iemand het te zien krijgt en wanneer.

Of het nu om schrijven, beeldende kunst, dichten, dansen of schaatsen gaat, steeds hetzelfde verhaal: hard werken, je eigen weg gaan en niet hechten aan meningen noch aan resultaat.

In de loop der tijd zijn we geobsedeerd geraakt door nut, snelheid en vooruitgang.  Doordat de nadruk is verlegd naar leren, rationeel denken, beperkingen en traditionele benadering, is de kans groot dat creativiteit beperkt is geworden of zelfs helemaal verdwenen is. Het is daarom belangrijk het creatieve vermogen te blijven ontwikkelen en aandacht te hebben voor beeldende vorming.

Deze zomer wakker ik graag de creatieve waakvlam bij je aan tijdens de cursus “de kunst van creatief leven”.

Weg met de criticus in jezelf.

(Her)vind je eigen creativiteit. Creativiteit gaat niet alleen om het maken van iets. Het gaat om het creëren van iets nieuws, iets wat er eerder nog niet was. Het gaat dus verder dan het namaken van wat al door iemand is gemaakt.

Omdat het er om gaat dat je iets maakt wat nog niet eerder door iemand anders is gemaakt, kan het ook niet mis gaan. Al wat je hoeft te doen is te beginnen. Of dat simpel is, dat hoor je mij niet zeggen. Het witte doek, die mooie tafel waar je niks meer aan vind, die blanco pagina in je journal. “Wat als….”

Ja, zeg het maar, wat als…, wat als wat…
# Er is altijd nog Gesso of zwarte verf.
# Weggooien kan altijd nog

Zou jij graag wat creatiever willen zijn? Of beter nog, je creativiteit in uitvoering brengen.
Dan nodig ik je graag uit om met mij op avontuur te gaan.

Met creatieve groet,

Audrey

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.