Go with the flow & het effect van artjournallen

Go with the flow

Ik doe maar wat, flierenfluiten, artful living (of mindful). Leven bij het moment, ik zie wel hoe het komt.

Ja! Heel mooi allemaal! Maar er moet toch ook van alles? Je kunt niet leven van de wind en ook niet van je partner, dat is niet feministisch.

Ik werk wel, ik werk aan mijn leven. Mijn lijf is de fabriek die mij in dienst heeft. Daar heb ik voor te zorgen. Ik dacht dat ik het prima deed, tot de hele fabriek in staking ging. Eerst een paar afdelingen, later allemaal tegelijk. Weglopen kon letterlijk niet meer en met mooie praatjes kwam ik er niet meer van af. Ik verloor mijn spraak en kon niet meer op de juiste woorden komen.

Ik zat daar, als een musje op de bank.
Bang voor al wat mis kon zijn.
Dankbaar dat de winkeldeuren bijtijds achter ons dicht zijn gegaan.

Op het laatste beetje energie wat ik nog in me had heb ik mijn penselen ter hand genomen. Het begon met iets neerzetten gevolgd door een pauze van een halve dag, een paar plaatjes opzoeken en weer pauze. Heel kleine stapjes. Maar zo waardevol!

Artjournallen in het wild workshop cursus diepzinnig kunstzinnig

Ik kwam overeind, leerde mezelf weer kennen, mijn creaties lieten me zien waar ik vandaan gekomen ben, waar ik was, waar ik heen wilde.

De staking is nog niet helemaal van de baan, maar de fabriek draait weer. Ik sta in contact, luister naar mijn lijf en leef er naar. En wanneer ik dat een poosje niet doe…staking again. Maar niet meer met grof geweld, of ik schrik er niet meer van. Ik weet dat het weer over gaat.

Mijn artjournals zijn hierin heel waardevol geworden. Mijn veilige toevluchtsoord.

Om mijn werk weer te kunnen uitvoeren heb ik een paar lieve en kundige mensen aan mijn zij.
Ingrid Groen is mijn externe harde schijf en focusmanager en Hilde Jagerman poetst de blinde vlekken van mijn ramen. Want een ding is zeker: ik ben niet gemaakt voor mutsen op de bank. Ik wil leven! Ik wil inspireren en motiveren. Ik wil werken.

Wat ik vorig jaar naast me neer heb moeten leggen, pak ik nu veel krachtiger op. Wat in het vat zit verzuurt niet. Komende maand ga ik op reis! “De vrije hand” op pad, Artjournallen in het wild.

Ik ben er klaar voor.

Met creatieve groet,

Audrey Reitsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.